Birlashgan Arab Amirliklarida tibbiyot xodimlari Muborak Ramazon oyining ro'za kunlarida to'g'ri ovqatlanish bo'yicha tavsiyalar berishdi. Qayd etilishicha, ro'za tutishning sog'liq uchun foydalariga zaharli moddalarni yo'qotish, ichaklarni tozalash, qon bosimi va xolesterin darajasini pasaytirish, immunitetni yaxshilash kiradi.
Mutaxassislarning fikricha, ro'za tutishni engillashtirishning eng yaxshi yo'li saharlik taomiga oqilona yondashishdir. Demak, kofeinli ichimliklar va shirinliklar, qizarib pishgan va achchiq ovqatlardan voz kechish kerak, chunki bu ovqatlar organizmni shishiradi, kislotalilik va chanqoqlikni keltirib chiqaradi, shuningdek, ro'za tutishni qiyinlashtiradigan ochlik hissini keltirib chiqaradi. Siz ro'zangizni limonli siqilgan bir stakan suv bilan tugatishingiz kerak, shundan so'ng siz xurmo, sho'rva va mevalarni iste'mol qilishingiz mumkin.
Ro'zada tananing namlanishiga e'tibor berish kerak. Ro'za kunlarida ortiqcha ovqatlanishdan qochish kerak, shuning uchun kechki ovqatni kechiktirmaslik kerak. Shirinliklar quritilgan mevalar bilan almashtirilishi lozim.
Ko'p soatlik ro'za tutishdan so'ng, inson tanasi to'satdan katta miqdorda oziq-ovqat olishga tayyor emas. Tana katta miqdordagi uglevodlar, shuningdek, yog'li va nosog'lom ovqatlar bilan jiddiy stress ostida bo'lib, natijada og'riq va hatto qayd qilishni paydo qiladi.
Ilyos AHMYeDOV
O‘zbekistondagi Islom sivilizatsiyasi markazi ekspozitsiyasini boyitish va takomillashtirishga qaratilgan loyihalar doirasida ishchi guruh rahbarlari bilan muhokama yig‘ilishi bo‘lib o‘tdi
Islom sivilizatsiyasi markazi Axborot xizmati